Utopia a edukacja domowa - Jarmuła, Anna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Tekst przybliża zagadnienia rodzimej edukacji domowej. Został napisany z perspektywy przede wszystkim praktyka, edukatora domowego. W Polsce istnieje jeden model edukacji domowej, który można określić jako szkoła na odległość. Dla porównania autorka opisuje trzy modele edukacji domowej w kanadyjskiej Albercie.
Keywords: edukacja domowa; egzaminy; Alberta; Kanada; łacina; Shinichi Suzuki; podstawa programowa; kompetencje kluczowe