Między realizmem a utopizmem Edwarda Abramowskiego - Sędek, Andrzej (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W artykule dokonano krytycznej weryfikacji myśli Edwarda Abramowskiego. Głównym powodem skłaniającym do refleksji nad jego propozycjami jest aktualność i odkrywczość wielu aspektów etyki, filozofii społecznej oraz wskazań praktycznych służących kształtowaniu „nowego człowieka”, a także obserwowany renesans jego myśli w dyskusjach i sporach ideowo-światopoglądowych. W filozofii Abramowskiego dominuje pogląd o wyjątkowej roli jednostki w życiu społecznym, realizowany w warunkach całkowitej swobody i niezależności w stosunku do innych, jak też wobec państwa. Organizacją zapewniającą rozwój człowieka jest kooperatywa, której zadaniem miała być stopniowa i systematyczna przebudowa społeczeństwa w duchu braterstwa i poszanowania wolności jednostki.
Keywords: rewolucja moralna; Edward Abramowski; abramowszczyzna; etyka braterstwa; kooperatywa; wolność jednostki