Nowy Jedwabny Szlak jako utopia globalna - Nobis, Adam (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Wyobrażenia o Jedwabnych Szlakach, starym i nowym mają utopijny charakter. Są skonstruowane i nadal konstruowane z ważnych dla ludzi idei, znaczeń, wartości. Postrzeganie przeszłości jest myśleniem o współczesności i podstawą formułowanych planów na przyszłość. Z kolei nasze obecne i planowane działania są realizacją wyobrażeń o przeszłości. Idealizowane utopie przeszłości i przyszłości starego i nowego Jedwabnego Szlaku wzajemnie użyczają sobie znaczeń, wartości i przyczyniają się do swojego rozwoju i atrakcyjności.
Keywords: Jedwabny Szlak; Nowy Jedwabny Szlak; utopia; globalność; kultura popularna