Czarnogóra. Studia nad bezpieczeństwem. - Łakota-Micker, Małgorzata (Legens. Publishing Workshop Ltd., 2015)
Książka zatytułowana Czarnogóra. Studia nad bezpieczeństwem, to druga edycja wydania z 2013 roku, uzupełniona i zaktualizowana o bieżące wydarzenia. Stanowi szerokie studium wiedzy o państwie, jego historii, ustroju, sytuacji społeczno-politycznej, uwarunkowaniach kulturowych. Tematem przewodnim pozostaje jednak w publikacji „bezpieczeństwo Czarnogóry” – jego uwarunkowania wewnętrzne i zewnętrzne. Bazą źródłową publikacji są materiały obcojęzyczne, stanowiące znaczną część wykorzystanej literatury. W pracy zebrane, opracowane i poddane naukowej analizie zostały liczne źródła i materiały. Pobyty badawcze Autorki w Czarnogórze, staże w ministerstwach, przeprowadzone wywiady dodatkowo wzbogacają opracowanie.
Keywords: Czarnogóra; bezpieczeństwo; NATO; integracja