Maksymy moralne – sententiae - Publilius Syrus (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Publiliusz Syrus za życia słynął przede wszystkim z mimów, które odnosiły wielkie sukcesy w prowincjonalnych miastach Italii. Do panteonu łacińskich pisarzy wszedł jednak z jedną niewielką książką w ręku. Jest nią alfabetyczny zbiór sentencji znany jako Publilii Sententiae. „Publilius Syrus, maksymy moralne – sententiae” stanowi przekład owych sentencji. Przekład ten został opatrzony wprowadzeniem przedstawiającym koleje życia Publiliusa Syrusa oraz jego dokonania literackie. Dokonano także analizy sentencji dotykających takich aspektów moralnych jak np. skąpstwo czy dobrodziejstwo. Odnajdujemy u Publiliusza sentencje traktujące o prawie w ogólności, a także o zawodzie sędziego.
Keywords: Publilius Syrus; sentencje; maksymy moralne