Żydowskie domy dziecka na Dolnym Śląsku prowadzone przez Centralny Komitet Żydów w Polsce (CKŻP) – zarys problematyki - Techmańska, Barbara (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Artykuł omawia problematykę żydowskich domów dziecka, zlokalizowanych na terenie Dol-nego Śląska, podległych Centralnemu Komitetowi Żydów w Polsce w latach 1945–1950. Koncentruje uwagę m.in. na systemie wychowawczym przyjętym w placówkach w Bielawie, Niemczy, Pieszycach i Legnicy (od idei korczakowskiej po założenia ideologii socjalistycznej), a także na działaniach, które miały przekazać wychowankom „ducha żydowskiego” i zapew-nić im namiastkę domu rodzinnego.
Keywords: Dolny Śląsk; żydowskie domy dziecka; Centralny Komitet Żydów w Polsce