Sprawa polska w sejmach Prus i Rzeszy Niemieckiej w 1918 r. - Nodzyński, Tomasz (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Artykuł ukazuje dyskusje i głosowania tytułowych ciał przedstawicielskich w sprawie polskiej w 1918 r. Na podstawie analizy stenogramów wystąpień i dyskusji parlamentarnych oraz ich streszczeń i omówień prasowych wykazano, że sprawa odbudowy państwa polskiego była uznawana przez sejmy Prus i Rzeszy jesienią 1918 r. za przesądzoną, natomiast kwestiami otwartymi pozostawały stopień niezależności Polski, jej stosunek do Niemiec oraz kształt pol-sko-niemieckiej granicy. Oba fora parlamentarne dawały politykom możliwość zaprezentowa-nia szerokiego, zróżnicowanego spektrum poglądów w sprawie polskiej.
Keywords: rok 1918; posłowie (deputowani); sprawa polska