Prawna możliwość wspierania systemu oświaty w sferze edukacji szkolnej przez organizacje pozarządowe - Blicharz, Jolanta; Raszewska-Skałecka, Renata (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Współcześnie tak w oświacie, jak i w całej administracji coraz wyraźniejsze są tendencje do włączania podmiotów pozarządowych w realizację zadań publicznych (w tym zadań w dziedzinie oświaty). Oddaje to istotę zarządzania partycypacyjnego jako formy współpracy władz publicznych z obywatelami oraz ich organizacjami w procesach kreowania polityki oświatowej.
Keywords: administracja świadcząca; szkoły prywatne; szkoły publiczne; zadania publiczne; organizacje pozarządowe