Parentyfikacja jako proces odwrócenia ról w rodzinie - Żłobicki, Wiktor (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W artykule opisano problematykę parentyfikacji, czyli podejmowania przez dziecko zadań przynależnych osobom dorosłym. W wyniku zamiany ról w rodzinie dziecko poświęca własne potrzeby na rzecz instrumentalnych i emocjonalnych potrzeb rodzica. Dzieci poddane parentyfikacji nie dość, że muszą radzić sobie z obowiązkami przekraczającymi ich możliwości, to na dodatek w życiu dorosłym doświadczają skutków odwrócenia ról w rodzinie.
Keywords: parentyfikacja; dziecko; rodzina; rola rodzicielska; psychoterapia