Konsekwencje doświadczania wstydu i poczucia winy przez rodziców dzieci z niepełnosprawnością wzroku - Gładyszewska-Cylulko, Joanna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Niniejszy artykuł porusza kwestię poczucia winy i wstydu, które odczuwają rodzice, gdy dowiadują się, że ich dziecko nie widzi. Bliższe przyjrzenie się tym emocjom pozwala wychwycić zarówno łączące je podobieństwa, jak i występujące znaczne różnice.
Keywords: dziecko niewidome; dziecko slabowidzące; poczucie winy; poczucie wstydu; rodzice