Tutoring rówieśniczy szansą na rozwijanie empatii u dzieci w grupach integracyjnych - Jędrzejowska, Agnieszka (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Tekst przedstawia wartość rówieśniczych grup integracyjnych dla kształtowania empatii u dzieci w wieku przedszkolnym, zarówno tych w normie rozwojowej, jak i tych z zaburzeniami w rozwoju. Zagadnienie tutoringu rówieśniczego omówione będzie na przykładzie grupy, w której obserwowano dzieci z zespołem Downa. Współpraca między rodzicami dzieci z tym zaburzeniem a władzami miasta Wrocławia zaowocowała w 2009 roku utworzeniem oddziałów integracyjnych z homogeniczną niepełnosprawnością. Powszechnie w grupach integracyjnych nadal dominuje praktyka łączenia dzieci z różnymi niepełnosprawnościami. Celem artykułu jest wskazanie odpowiedzi na pytanie, dlaczego tak ważny dla kształtowania empatii u dzieci jest tutoring rówieśniczy.
Keywords: tutoring rówieśniczy; grupa rówieśnicza; empatia