Rodzina osobno – o kryzysie rodziny w ponowoczesności - Lubowicka, Grażyna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Kryzys rodziny w ponowoczesności jest konsekwencją wielu przemian, wśród których można wyróżnić takie zjawiska, jak zachwianie uniwersalnych wartości i pluralizm, indywidualizm oraz nietrwałość więzi międzyludzkich. Celem artykułu jest zbadanie, w jaki sposób te zjawiska wpływają na znaczenie rodziny i jej trwałość oraz przyczyniają się do jej kryzysu.
Keywords: rodzina; kryzys wartości; pluralizm; indywidualizm; ponowoczesność