„Łódź pierwsza i zdaje się jedyna prowadzi tego rodzaju akcję poświęconą wyłącznie maleńkim dzieciom”. Wsparcie ubogich rodzin robotniczych jako zadanie Towarzystwa Kolonii Letnich dla Dzieci w Wieku Przedszkolnym (1933–1939) - Sosnowska, Joanna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem badań była próba rekonstrukcji działalności Towarzystwa Kolonii Letnich dla Dzieci w Wieku Przedszkolnym w latach 1933–1939. W artykule skupiono się na powołaniu tej organizacji, jej zadaniach i formach aktywności, na miejscach wypoczynku dzieci, planie dnia i korzyściach, jaki niósł miesięczny pobyt najmłodszych poza miastem i domem rodzinnym.
Keywords: kolonie letnie; rodzina robotnicza; okres międzywojenny; Łódź; kryzys gospodarczy; Towarzystwo Kolonii Letnich dla Dzieci w Wieku przedszkolnym; opieka społeczna