Zaangażowanie „Ruchu Pedagogicznego” w popularyzację czytelnictwa książek dla dzieci wśród nauczycieli i rodziców w latach 1912–1939 - Barnaś-Baran, Ewa (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu było zbadanie, w jaki sposób na łamach „Ruchu Pedagogicznego” na początku XX w. i w okresie międzywojennym propagowano czytelnictwo książek dla dzieci.
Keywords: czytelnictwo; Ruch Pedagogiczny; czasopisma pedagogiczne; książki dla dzieci