Rodzinne i intelektualne środowisko ostatniego kuratora Warszawskiego Okręgu Naukowego Iwana Anatoljewicza Kurakina (1874–1950) - Kula, Ewa (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł powstał w celu przedstawienia sylwetki księcia Iwana Anatoljewicza Kurakina. W artykule podjęto próbę ukazania jego najbliższego środowiska rodzinnego, szkolnego i uniwersyteckiego, które miało wpływ na kształtowanie zainteresowań zawodowych i społecznych przyszłego (w latach 1915–1917) kuratora Warszawskiego Okręgu Naukowego.
Keywords: Warszawski Okręg Naukowy; kurator; środowisko rodzinne; środowisko intelektualne; Iwan Anatoljewicz Kurakin