„Nic w świecie nie jest w stanie przekonać mnie do powrotu” – Franciszek Rzewuski wobec konfederacji barskiej - Wiśniewska, Dorota (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Artykuł przedstawia postawę polskiego szlachcica Franciszka Rzewuskiego (ok. 1730–1800) wobec konfederacji barskiej (1768–1772), kiedy przebywał za granicą, a także jego zachowa-nie wobec I rozbioru Polski. Praca oparta jest na zbiorze listów F. Rzewuskiego do jego matki, Franciszki z domu Cetner, przechowywanych w Centralnym Państwowym Archiwum Histo-rycznym Ukrainy we Lwowie.
Keywords: Rzewuski, Franciszek; Franciszka z Cetnerów Rzewuska; konfederacja barska; I rozbiór Polski; Polacy za granicą