Infuła i korona. Kilka uwag o pieczęciach Karola Ferdynanda Wazy - Hlebionek, Marcin (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2018)
Karol Ferdynand Waza, syn króla Polski Zygmunta III, biskup wrocławski i płocki, książę opolsko-raciborski ze względu na pochodzenie i piastowane godności dysponował najbardziej rozbudowanym systemem sfragistycznym spośród wszystkich królewiczów z dynastii Wa-zów. Niżej zaprezentowano nieznane dotąd typy jego pieczęci, poddano analizie relacje mię-dzy nimi, a także podjęto próbę określenia funkcji charakterystycznych dla sfragistyki Karola Ferdynanda pieczęci o mieszanym (kościelnym i świeckim) charakterze.
Keywords: Karol Ferdynand Waza; pieczęcie; monety; królewicze; biskupstwo wrocławskie; biskupstwo płockie; księstwo opolsko-raciborskie