Czytając o wieloetniczności - Wojdon, Joanna (Uniwersytet Wrocławski Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych. Instytut Historyczny, 2020)
Tom przedstawia pomysły rozwiązań dydaktycznych, wdrażających uczniów szkół średnich do warsztatu naukowego historyka. Uczy „czytać jak historyk” w myśl koncepcji, którą opracował Sam Wineburg z Uniwersytetu Stanforda w USA. Uwzględnia nie tylko tradycyjne źródła pisane, lecz także materiał ikonograficzny, w tym miniatury średniowieczne, herby, fotografie, a także drzewa genealogiczne i mapy. Pokazuje, jak przejść od powierzchownego oglądu do dogłębnej krytycznej analizy, uwzględniającej pochodzenie materiału, jego kontekst historyczny i konfrontację z innymi przekazami. Opiera się na materiale dotyczącym kształtowania się społeczeństw wieloetnicznych w Europie XI-XXI wieku.
Keywords: edukacja historyczna; myślenie historyczne; analiza źródeł historycznych; materiały dydaktyczne; dydaktyka historii; historia Europy; społeczeństwa wieloetniczne; źródła pisane; interpretacja historyczna; próba ognia; historia Rumunii; historia Siedmiogrodu; społeczeństwo stanowe; drzewa genealogiczne; historia Sardynii; Mariano IV z Sardynii; Ludwik Węgierski; Agnieszka Wisła; mapy historyczne; żydzi w Portugalii; muzułmanie w Portugalii; historia Półwyspu Iberyjskiego; panorama Lwowa; portrety królów europejskich; święta Katarzyna; miniatury średniowieczne; Kronika Węgierska; historia Węgier; portrety Fryderyka Szopena; kościoły polonijne w USA; polski styl katedralny; manipulacja fotografią; analiza fotografii; herby; herb imperialny Rosji; godło Węgier