Systematisierung des Sozialrechts: Ansätze und Bedeutung - Becker, Ulrich (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
W czasie trwających reform prawa społecznego systematyzacja tego prawa jest trudnym, ale zarazem ważnym zadaniem nauki prawa. Systematyzacja prawa socjalnego ma ważną rolę do odegrania w procesie jego rozumienia oraz stosowania. Podejmując się systematyzacji prawa socjalnego, należy uwzględnić cel świadczeń socjalnych, który stanowią: zapewnienie godziwych warunków życia, umożliwienie uczestnictwa wżyciu społecznym i zabezpieczanie przed zagrożeniami społecznymi. W zakresie szczegółowych rozważań nad systematyzacją prawa socjalnego za celowe uznano wyróżnienie zewnętrznych granic prawa socjalnego, tj. określenie specyficznych cech tego prawa, odróżniających je od innych gałęzi prawa. Następnie podkreślono zasadność przeprowadzenia wewnętrznych podziałów w obrębie prawa socjalnego, z wyróżnieniem typów systemów świadczeń socjalnych. W odniesieniu do systematyzacji wewnętrznej lub klasyfikacji możemy rozróżnić różne rodzaje systemów świadczeń socjalnych, zwłaszcza te finansowane ze składek oraz te, które są finansowane przez podatki. Realizacją świadczeń rządzą cztery ogólne zasady, oddające zarazem specyfikę prawa socjalnego: bezpieczeństwo/ochrona, solidarność, odpowiedzialność za siebie oraz skuteczność ochrony socjalnej.
Keywords: prawo socjalne; świadczenia socjalne