Kapitan statku morskiego jako otoczenie administracji publicznej - Zyzda, Barbara (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Kapitan statku morskiego jest nietypowym podmiotem administrującym, znajdującym się poza strukturą administracji publicznej, lecz wykonującym pewne jej zadania. Kapitan statku jest traktowany jako przedstawiciel władzy poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, dlatego prawodawca przekazał mu kompetencje dotyczące realizacji funkcji administracyjnych państwa, które w zwykłych warunkach zarezerwowane są dla odrębnych podmiotów. W takim zakresie kapitan działa na podstawie norm zawartych w przepisach prawa administracyjnego. Najważniejsze zadania przekazane do realizacji kapitanowi statku wynikają z prawa wyborczego, prawa o aktach stanu cywilnego oraz kodeksu morskiego w zakresie czynności policyjno-śledczych. W niniejszym artykule została przeprowadzona analiza pozycji i funkcji kapitana statku morskiego jako podmiotu stanowiącego element otoczenia administracji publicznej
Keywords: podmiot administrujący; kapitan statku morskiego; otoczenie administracji