Partnerstwo publiczno-prywatne jako forma współpracy administracji publicznej z otoczeniem - Przedańska, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Artykuł prezentuje instytucję partnerstwa publiczno-prywatnego, będącego kolejnym wcieleniem funkcjonującego od dawna mechanizmu uczestniczenia sektora prywatnego w wykonywaniu zadań publicznych. Partnerstwo publiczno-prywatne oznacza wszelkie formy współpracy między organami władzy publicznej a sektorem prywatnym, które dążą do zapewnienia finansowania budowy, odbudowy, a także zarządzania infrastrukturą, jej utrzymania lub do świadczenia usług. Współpraca administracji publicznej z partnerami prywatnymi podczas świadczenia zadań publicznych zawsze powinna wiązać się z przyjęciem założeń o realizacji wspólnych interesów (nie tylko interesu publicznego czy tylko interesu prywatnego), a także o współodpowiedzialności za powodzenie przedsięwzięcia
Keywords: partnerstwo publiczno-prywatne; administracja publiczna; zadania publiczne