Specyfika relacji organów administracji publicznej z otoczeniem w sytuacjach kryzysowych - Pilarz, Karina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Z sytuacją kryzysową mamy do czynienia w wypadku poważnego zagrożenia bezpieczeństwa, wymagającego podjęcia szczególnych kroków, niedającego jednak podstaw do wprowadzenia jednego z konstytucyjnych stanów nadzwyczajnych. Ustawa o zarządzaniu kryzysowym określa katalog zadań, jakie w sytuacji takiej spoczywają na organach samorządu terytorialnego (gminy oraz powiatu) oraz organach administracji państwowej. Zintegrowany system zarządzania kryzysowego składa się z organów zarządzania kryzysowego, organów pomocniczych oraz centrów zarządzania kryzysowego. W sytuacjach kryzysowych organy administracji publicznej mogą również współdziałać z otoczeniem. W opracowaniu poddano analizie sytuacje, w których administracja wspierana jest zasobami osobowymi, sprzętowymi, a także informacyjnymi przez Siły Zbrojne RP oraz organizacje pozarządowe, we wszystkich fazach zarządzania kryzysowego
Keywords: sytuacja kryzysowa; zarządzanie kryzysowe