Prakseologiczna interpretacja zjawiska administracji publicznej z perspektywy relatywizmu granic organizacji - Korczak, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Podejście do administracji publicznej zaprezentowane w artykule opiera się na założeniu bezpośredniości zastosowania metod badawczych z zakresu nauk o organizacji i zarządzaniu do opisu i analizy budowy i funkcjonowania instytucji wchodzących w skład administracji publicznej. W artykule uwzględniono konsekwencje transformacji ustrojowej w Polsce z początku lat 90. XX wieku, w których wyniku odbudowano administrację publiczną, zastępując poprzedni model administracji państwowej odpowiadający założeniom ustrojowym państwa socjalistycznego, wysoce rozbudowanym wielosektorowym układem organizacyjnym, co pozwala rozpatrywać uczestnictwo członków poszczególnych instytucji administracyjnych na różnych stopniach ich zorganizowania w tym samym czasie i równolegle. Wynik tego badania prowadzi do stwierdzenia, że instytucje administracji publicznej mają relatywne granice swego organizacyjnego wyodrębnienia i tym samym te same osoby mogą jednocześnie uczestniczyć w kilku instytucjach, należąc do rdzenia, kręgu zewnętrznego i otoczenia, a zarazem w tej samej instytucji może dojść do takiej równoległej wielości uczestnictwa. Do zilustrowania tych twierdzeń w artykule dokonano egzemplifikacji instytucji administracji rządowej i samorządu terytorialnego
Keywords: organizacje; instytucja; stopień zorganizowania instyucji; rdzeń instytucji; krąg zewnętrzny instytucji; otoczenie instytucji