Organizacja i zarządzanie podmiotami leczniczymi : otoczenie i nowe wyzwania - Ilnicka, Paulina (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2017)
Podmioty lecznicze pełnią istotną funkcję w systemie ochrony zdrowia, ponieważ są bezpośrednimi dostawcami usług zdrowotnych, organizacja oraz zarządzanie nimi zatem pozostaje nie bez znaczenia dla nabywców usług zdrowotnych, tj. pacjentów. Niniejsza publikacja podejmuje tematykę podmiotów leczniczych z punktu widzenia nauki organizacji i zarządzania. Analizie poddane zostaną strategie rozwoju podmiotów leczniczych, sposoby zarządzania podmiotami leczniczymi oraz zarządzanie zasobami ludzkimi w podmiotach leczniczych
Keywords: podmioty lecznicze; otoczenie podmiotów leczniczych; zarządzanie podmiotami leczniczymi; zarządzanie zasobami ludzkimi