Charakterystyka i sens normatywnego wyróżnienia grupy umów o świadczenie usług prawniczych - Sołtys, Bogusław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Należy opowiedzieć się nie tylko za doktrynalnym, ale również normatywnym wyróżnieniem grupy umów o świadczenie usług prawniczych. Obecnie występuje bowiem zbyt duże zróżnicowanie ich regulacji w odniesieniu do podstawowych standardów świadczenia usług prawniczych. Brakuje dostatecznego uzasadnienia, aby w kwestiach elementarnych wyznaczających istotę usług prawniczych i wpływających na ich bezpieczeństwo odmiennie i niejednolicie traktować poszczególnych usługodawców, niezależnie od tego, czy wykonują oni usługi na nieregulowanym, czy regulowanym rynku usług prawniczych. Wydaje się, że nieregulowany rynek usług prawniczych powinien zostać objęty ramami działalności regulowanej w rozumieniu przepisów ustawy — Prawo przedsiębiorców i stanowić wyjątek, którego zakres powinien być uzasadniony interesem publicznym w wyższym stopniu aniżeli tworzenie wymogów kwalifikacyjnych będących obecnie podstawą wyróżnienia regulowanego rynku usług prawniczych. W niezbędnym zakresie należy rozważyć również formalne poddanie tego rynku unormowaniom deontologii prawniczej. Podstawowe standardy etyki i pragmatyki prawniczej powinny towarzyszyć wszystkim usługom prawniczym, a nie tylko wykonywanym w ramach zawodów regulowanych. Sankcjonowanie tych standardów przez porządek prawny bez wątpienia leży w interesie publicznym i dlatego ich obowiązywanie przynajmniej w wymiarze elementarnym nie powinno być uzależnione od przynależności do określonej grupy usługodawców
Keywords: umowy o świadczenie usług prawniczych; rodzaje; charakter prawny i charakterystyka umów o świadczenie usług prawniczych; sens normatywnego wyróżnienia grupy umów o świadczenie usług prawniczych