Ustawowy zakaz działalności konkurencyjnej wobec członków zarządu spółek kapitałowych - zagadnienia wybrane - Podleś, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Jak wynika z literalnego brzmienia treści przepisów art. 211 oraz art. 380 kodeksu spółek handlowych, polski ustawodawca wprowadza adresowane do członków zarządu spółek kapitałowych reguły zakazujące takim członkom m.in. możliwości zajmowania się interesami konkurencyjnymi. Zakaz ten obejmuje zarówno działanie we własnym imieniu oraz na podstawie stosunków prawnych łączących członka zarządu z podmiotami prowadzącymi działalność konkurencyjną, jak i udział w konkurencyjnych spółkach osobowych. Ponadto członek zarządu spółki kapitałowej nie może uczestniczyć w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek organu, a zatem pełnić funkcji w ramach zarządu czy też rady nadzorczej konkurencyjnego podmiotu. Mając na uwadze funkcję zakazu działalności konkurencyjnej, należy opowiedzieć się za szerokim — „dwukierunkowym” charakterem tego zakazu — zakaz ten obowiązuje w każdej ze spółek, w której dana osoba pełni funkcje w zarządzie. Łagodzeniu rygoru wynikającego z tego zakazu służyć powinno natomiast szersze uznawanie zgody na określone odstępstwa od zakazu działalności konkurencyjnej udzielanej w sposób dorozumiany. To członek zarządu musi przy tym udowodnić fakt zwolnienia go spod zakazu oraz zakres takiego zwolnienia. Należy opowiedzieć się też przeciwko rozszerzającej wykładni art. 211 oraz art. 380 Kodeksu spółek handlowych i za pozostawieniem uregulowania tej płaszczyzny samym spółkom kapitałowym, mocą treści stosunku wewnętrznego, łączącego ich z członkami zarządu
Keywords: członek zarządu; zakaz działalności konkurencyjnej; spółki kapitałowe; działalność konkurencyjna