Jeszcze o wątpliwościach dotyczących funkcjonowania spółki z ograniczoną odpowiedzialnością utworzonej za pomocą normatywnego wzorca umowy - Leśniak, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Opracowanie zawiera uwagi dotyczące problematyki zbycia udziałów oraz podwyższenia kapitału w tzw. internetowej spółce z ograniczoną odpowiedzialnością, wynikające z umożliwienia pokrycia kapitału zakładowego po zarejestrowaniu spółki, co stanowi rozwiązanie odmienne od tradycyjnego modelu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Celem artykułu jest przede wszystkim ustalenie, czy możliwe jest zbycie udziałów przed pokryciem kapitału zakładowego oraz podjęcie uchwały o podwyższeniu kapitału zakładowego przed jego pełnym pokryciem w tym modelu spółki z ograniczoną odpowiedzialnością
Keywords: normatywny wzorzec umowy spółki z o.o.; e-spółka z o.o.; zbycie udziałów w e-spółce z o.o.; podwyższenie kapitału zakładowego w e-spółce z o.o.