Wstrzymanie skuteczności uchwały jako zabezpieczenie roszczenia o stwierdzenie nieważności lub uchylenie uchwały właścicielskiego organu spółki kapitałowej - Kułak, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Opracowanie stanowi próbę zarysowania i uporządkowania istotnej z praktycznego punktu widzenia, acz wciąż niedostatecznie rozpoznanej przez naukę prawa i orzecznictwo problematyki zabezpieczenia roszczenia procesowego, polegającego na wstrzymaniu skuteczności (wykonalności) uchwał zgromadzeń właścicielskich spółek kapitałowych zaskarżonych w trybie przepisów Kodeksu spółek handlowych. Rozważania obejmują istotę tego sposobu zabezpieczenia, kwestie terminologiczne oraz jego przesłanki i dopuszczalność przy uwzględnieniu charakteru prawnego i przedmiotu uchwały oraz chwili udzielenia zabezpieczenia. Przeprowadzona analiza prowadzi do wniosku, że wbrew dość liberalnemu podejściu judykatury nie wszystkie uchwały i nie w każdych okolicznościach poddają się zabezpieczeniu polegającemu na wstrzymaniu ich skuteczności
Keywords: zabezpieczenie roszczenia; wstrzymanie skuteczności uchwały; uchwała; zgromadzenie wspólników; walne zgromadzenie; powództwo o uchylenie uchwały; powództwo o stwierdzenie nieważności uchwały; zaskarżenie uchwały; spółka kapitałowa; spółka z o.o.; spółka akcyjna