Odpowiedzialność członków rady nadzorczej spółki akcyjnej za prawidłowość sprawozdań finansowych spółki - Krześniak, Eligiusz Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Dyrektywa 2006/46/WE ma na celu ograniczenie praktyki manipulowania danymi zawartymi w sprawozdaniach finansowych. Regulacja ta została wprowadzona do polskiego prawa bez uwzględnienia konieczności prawa według formuły „wytnij + wklej”, bez uwzględnienia specyfiki dyrektywy oraz jej całokształtu. W efekcie wykładnia stosownych przepisów krajowych może potencjalnie prowadzić do uznania, iż członkowie rady nadzorczej spółki akcyjnej ponoszą odpowiedzialność za zapewnienie, aby treść sprawozdania finansowego prawidłowo odzwierciedlała rzeczywistość solidarnie z kierownikiem jednostki. W ocenie autora taki wniosek byłby zbyt daleko idący. Z przeprowadzonej analizy wynika, iż istnieje argumentacja przemawiająca za mniej restrykcyjną aniżeli literalna wykładnią przepisu 4a URach dotyczącego zakresu i zasad odpowiedzialności członków rad nadzorczych, związanego ze sprawozdaniami finansowymi. W efekcie nie sposób, według autora, przypisać odpowiedzialności członkowi rady nadzorczej spółki akcyjnej za błędy czy nieprawidłowości w sprawozdaniu finansowych spółki o ile tylko dopełnił on należytej staranności przy wykonywaniu swoich obowiązków, a w szczególności zapewnił (razem z pozostałymi członkami rady), aby sam proces sporządzania i publikacji sprawozdań finansowych przebiegał bez zakłóceń i był prowadzony prawidłowo
Keywords: kodeks spółek handlowych; ustawa o rachunkowości; sprawozdanie finansowe; rada nadzorcza; odpowiedzialność solidarna; biegli rewidenci; wykładnia prounijna