Kilka uwag o obiektywizacji gospodarczych praw podstawowych - Strzyczkowski, Kazimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł dotyczy problematyki obiektywizacji praw podstawowych jako konsekwencji założenia, iż prawa podstawowe w obszarze gospodarki pełnią nie tylko funkcję ochronną, wzmacniającą subiektywizację porządku prawnego, lecz także zawierają treści obiektywnoprawne określające warunki oraz treść praw podstawowych. Obiektywnoprawne treści praw podstawowych zobowiązują państwo analogicznie jak zasada związania państwa prawami podstawowymi.
Keywords: subiektywizacja i obiektywizacja prawa; prawa podstawowe; ochrona praw podstawowych; pozytywny wymiar praw podstawowych