Nowe procedury publicznego prawa gospodarczego. Problem gwarancji procesowych dla podmiotów działalności gospodarczej - Popowska, Bożena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Podstawowym przedmiotem badań niniejszego artykułu są nowe procedury unormowane przepisami publicznego prawa gospodarczego. Głównym celem opracowania jest określenie ich charakteru prawnego, z odniesieniem do ogólnego postępowania administracyjnego. Stosowane w sferze gospodarki procedury normujące relacje między administracją publiczną a przedsiębiorcami są bowiem bardzo różne. Część z nich opiera się na modelu postępowania jurysdykcyjnego, unormowanym przepisami kodeksu postępowania administracyjnego, aczkolwiek należy wyróżnić także postępowania, których podstawową funkcją jest realizacja określonych interesów (celów) publicznych — postępowania te nie stanowią jednolitej kategorii, a relacje między podmiotem administracji publicznej a przedsiębiorcą są w nich normowane w rozmaity sposób.
Keywords: publiczne prawo gospodarcze; procedury; gwarancje procesowe