O symbiozie prawa antymonopolowego i demokracji - Molski, Rajmund (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Wielowymiarowe i wielokierunkowe relacje między prawem antymonopolowym a demokracją bywają niejednokrotnie zawiłe i ambiwalentne. Niektóre z nich mają charakter pozytywny (pozytywne korelacje), a inne — negatywny (kontradykcje). Niniejsze opracowanie poświęcone jest niektórym spośród tych pierwszych powiązań, które szczególnie absorbują uwagę teoretyków i praktyków państwa i prawa. Celem opracowania jest raczej próba podsycenia inspiracji do przemyśleń na temat tytułowego zagadnienia aniżeli prowokowanie akceptacji lub sprzeciwu w tej kwestii. Niemniej jednak w opinii autora dostatecznie wiele argumentów przemawia za tezą, że między prawem antymonopolowym a demokracją istnieje wyraźna symbioza (jeśli nie synergia).
Keywords: prawo antymonopolowe; demokracja; pozytywne korelacje