Nadużycie pozycji dominującej przez wykonywanie praw własności intelektualnej w prawie konkurencji Unii Europejskiej - Maziarz, Aleksander (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Wykonywanie praw własności intelektualnej może stać w sprzeczności z prawem ochrony konkurencji. Rolą tego pierwszego jest bowiem ochrona interesów ich właściciela przed nieuprawnionym wykorzystaniem, co naturalnie prowadzi do utworzenia swego rodzaju monopolu. Prawo zaś ochrony konkurencji ma na celu przeciwdziałać monopolom i tym samym reagować na ograniczenie konkurencji, którego źródłem mogą być także prawa własności intelektualnej. W niniejszym tekście dokonano analizy wykorzystania tego typu praw w celu nadużycia pozycji dominującej przez odmowę udzielenia licencji, odmowę dostępu do urządzenia kluczowego czy zbiorowe zarządzanie prawami własności intelektualnej. W szczególności przyjrzano się przesłankom kwalifikującym wykonywanie praw własności intelektualnej jako przejawu nadużycia pozycji dominującej.
Keywords: nadużycie pozycji dominującej; odmowa udzielenia licencji; prawa własności intelektualnej