Koncepcja prawa interwencjonizmu - Kosikowski, Cezary (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Autor proponuje, aby w podziale prawa na działy wyodrębnić także prawo interwencjonizmu. Mianem tym obejmuje regulacje prawne dotyczące zakresu i form oraz metod oddziaływania organizacji międzynarodowych, instytucji unijnych i organów krajowych na procesy dotyczące gospodarki, zwłaszcza jej rozwoju i funkcjonowania w systemie rynkowym oraz w warunkach globalizacji i internacjonalizacji, a także integracji ekonomicznej współczesnych państw. Dla uzasadnienia swej propozycji autor wskazuje, że współczesny interwencjonizm nie ogranicza się tylko do tradycyjnego interwencjonizmu państwowego, lecz jest także udziałem organizacji międzynarodowych i Unii Europejskiej (w odniesieniu do państw członkowskich). Wszystkie podmioty realizujące funkcje interwencjonizmu czynią to na podstawie prawa. Z punktu widzenia państwa członkowskiego UE są to regulacje wzajemnie się uzupełniające i tworzące pewną całość stanowiącą źródła obowiązującego prawa. Autor nie proponuje żadnych zabiegów kodyfikacyjnych w zakresie prawa interwencjonizmu. Wymaga natomiast, aby prawodawca krajowy tworzył i kontrolował oraz interpretował i stosował krajowe prawo interwencjonizmu z uwzględnieniem faktu istnienia regulacji zawartych w międzynarodowym i unijnym prawie interwencjonizmu.Autor wskazuje ponadto na potrzebę innego niż dotychczas podejścia do interwencjonizmu w badaniach naukowych i dydaktyce. W tym zakresie widzi konieczność zmiany organizacji badań naukowych nad tematem interwencjonizmu w jego aspekcie prawnym. Stawia na analizy interdyscyplinarne z udziałem wielu specjalistów. W dydaktyce zaś proponuje dokonanie korekt w programach nauczania ekonomii dla prawników i programach dyscyplin prawniczych. Chodzi w szczególności o wprowadzenia w nich tematu współczesnego interwencjonizmu i problemów związanych z jego podstawami prawnymi oraz granicami i formami prawnymi realizacji jego funkcji.
Keywords: interwencjonizm; prawo interwencjonizmu; system rynkowy