Kierunki rozwoju nauki publicznego prawa gospodarczego z perspektywy instytucji i wartości konstytucyjnych - Kokocińska, Katarzyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Aksjologiczne uzasadnienie norm prawnych stanowi istotny obszar badań nad ogólnymi problemami prawa. Normy prawne powinny być osadzone w wartościach, a instytucje i wartości konstytucyjne muszą stanowić dla przyjmowanych regulacji prawnych zasadniczy punkt odniesienia, wyznaczający kierunek regulacji. W badaniach nad publicznym prawem gospodarczym szczególne znaczenie ma sposób ujęcia oraz konstytucyjna gwarancja ustroju gospodarczego. Podejście to ma bezpośrednie odniesienie do funkcjonowania administracji publicznej w gospodarce (administracja gospodarcza) jako dyrektywa określonego działania, wyznaczająca system wartości chronionych przez prawo publiczne gospodarcze. Konstytucja jest źródłem podstawowych wartości i instytucji prawnych, które nadają prawnym konstrukcjom jednolite dla całej nauki publicznego prawa gospodarczego znaczenie. Instytucje i wartości konstytucyjne porządkują działania administracji publicznej w szczególnej sferze, jaką jest gospodarka.
Keywords: publiczne prawo gospodarcze; instytucje i wartości konstytucyjne; rozwój; wolność gospodarcza