Brak decyzji uprawniającej a ważność umowy w działalności gospodarczej obszar zamówień publicznych - Kocowski, Tadeusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W wypadku zamówień publicznych nieposiadanie przez wykonawcę wymaganej prawem i warunkami postępowania decyzji uprawniającej powoduje wykluczenie go z postępowania o udzielenie zamówienia oraz skutkuje odrzuceniem jego oferty. W takim przypadku nie dochodzi do zawarcia umowy o zamówienie publiczne.Zamówienia publiczne to umowy zawierane w warunkach, w których trudno mówić o realizacji zasady swobody umów. Pozostaje do ustalenia, jaki skutek wywołałby brak po stronie wykonawcy wymaganych prawem decyzji uprawniających, gdyby kontrakt był zawierany w warunkach swobody umów.
Keywords: decyzja uprawniająca; umowa; ważność czynności prawnej