Pomoc publiczna dla portów lotniczych na przykładzie portu lotniczego Gdynia-Kosakowo - Dobaczewska, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Wydanym w dniu 17 listopada 2017 roku wyrokiem w sprawie T-263/15, Gmina Miasto Gdynia, Port Lotniczy Gdynia-Kosakowo sp. z o.o. (popieranych przez Rzeczpospolitą Polską) przeciwko Komisji Europejskiej, TSUE uchylił wcześniejszą decyzję KE z dnia 26 lutego 2015 roku w sprawie 2015/1586 środka SA.35388 (13/C) (ex 13/NN i ex 12/N) — Polska — Utworzenie portu lotniczego Gdynia-Kosakowo (OJ L z 2015, nr 250, s. 165). Wyrok ten nie oznacza jednak, jakoby świadczenie pomocy publicznej na rzecz spółki zarządzającej portem lotniczym było zgodne z rynkiem wewnętrznym. W artykule omówiono brak możliwości kontynuowania przedsięwzięcia, jakim jest przekształcenie wojskowego lotniska w Gdyni-Kosakowie w port lotniczy użytku publicznego, z perspektywy najważniejszych warunków dopuszczalności pomocy publicznej na rzecz portów lotniczych w obecnym stanie prawnym.
Keywords: pomoc publiczna; porty lotnicze; rynek wewnętrzny