Struktura prawna nadzoru nad regulowaną działalnością gospodarczą - Borkowski, Andrzej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł został poświęcony szczególnemu charakterowi prawnemu nadzoru, stanowiącego wyraz reglamentacyjnej funkcji państwa w stosunku do regulowanej działalności gospodarczej. Przedsiębiorcy wykonujący tę działalność podlegają nadzorowi ze strony organów prowadzących rejestry działalności regulowanej. Nadzór nad tą działalnością ma charakter ciągły. Decyzja o zakazie wykonywania działalności regulowanej powinna być następstwem stwierdzenia, że jej wykonywanie stanowi naruszenie przepisów prawa materialnego. Nadzór jest więc ściśle związany z badaniem zgodności z prawem wykonywanej działalności. Kompetencja w zakresie sprawowania nadzoru, przysługująca organom prowadzącym rejestr, służy realizacji celu nadzoru, którym jest zapewnienie, że przedsiębiorcy wykonujący działalność regulowaną będą przestrzegać przypisanych prawem warunków. Celem nadzoru nie jest ograniczanie dostępu do wykonywania działalności gospodarczej w typowy sposób, polegający w szczególności na ustanawianiu wymogu uzyskania zezwolenia na wykonywanie pewnych rodzajów działalności — nie jest zatem jego celem określanie, ilu przedsiębiorców będzie mogło funkcjonować na rynku w poszczególnych sektorach gospodarki.
Keywords: regulowana działalność gospodarcza; nadzór; rejestr działalności regulowanej; przedsiębiorca