Działalność gospodarcza poddana reglamentacji w świetle orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości na przykładzie prowadzenia gier hazardowych - Biernat, Stanisław (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W prawie unijnym prowadzenie gier hazardowych jest kwalifikowane jako korzystanie ze swobód rynku wewnętrznego, znajdujących obecnie podstawy w Traktacie o funkcjonowaniu Unii Europejskiej. Prowadzenie gier hazardowych nie jest aktualnie uregulowane prawnie ani zharmonizowane na szczeblu unijnym, wobec czego unormowanie prowadzenia gier hazardowych należy do organów prawodawczych państw członkowskich. Prawo unijne określające dopuszczalne sposoby normowania prowadzenia gier hazardowych w państwach członkowskich jest obecnie prawem sędziowskim i wynikiem twórczej judykatury Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej. Do tej pory Trybunał wydał kilkadziesiąt wyroków, w których dokonywał wykładni przepisów traktatowych proklamujących swobody rynku wewnętrznego w kontekście prowadzenia gier hazardowych. Z wyroków tych wynika bezpośrednia lub pośrednia ocena tego, czy przepisy prawa krajowego są zgodne z prawem unijnym.
Keywords: Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej; reglamentacja; hazard; swobody rynku wewnętrznego