Wyzwania legislacyjne w zakresie zarządzania obszarami metropolitalnymi w Polsce - Szydło, Marek (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Niniejszy artykuł przedstawia istniejące na świecie modele zarządzania obszarami metropolitalnymi oraz rozważa zasadność aplikacji tych modeli w polskich warunkach. Autor opracowania opowiada się za tym, by polskie obszary metropolitalne były de lege ferenda zarządzane przez sformalizowaną współpracę istniejących tam obecnie jednostek samorządu terytorialnego w ramach formuły związków metropolitalnych.
Keywords: jednostki samorządu terytorialnego; obszary metropolitalne; związki metropolitalne; powiaty metropolitalne; współpraca jednostek samorządu terytorialnego