Z teorii i praktyki samorządu terytorialnego - Kiczka, Karol (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Zagadnienia prawne samorządu terytorialnego są przedmiotem zainteresowania prawoznawstwa. Konstytucyjnoprawne i prawnomiędzynarodowe uwarunkowania sytuują samorząd terytorialny jako ważny oraz trwały element struktury organizacyjnej demokratycznego państwa prawnego. Dookreślanie statusu samorządu terytorialnego przez czynnik parlamentarny i w drodze rozporządzeń skutkuje niekiedy odchodzeniem od odnośnych wymogów konstytucyjnych i międzynarodowych. Dlatego tak doniosłe jest zagwarantowanie funkcjonowania bezstronnej, niezależnej, niezawisłej i sprawnej władzy sądowniczej w dziedzinie organizacji i funkcjonowania samorządu terytorialnego w nowoczesnym państwie.
Keywords: samorząd terytorialny; demokratyczne państwo prawne; władza sądownicza