Podmioty gminne w prawie zamówień publicznych - Guziński, Maciej (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Przy realizacji zadań publicznych w formie zlecania umową odpłatną wykonania roboty budowlanej, usługi, dostawy podmioty gminne występują jako zamawiający — podmioty udzielające zamówienia publicznego. Podmioty gminne występować mogą także jako wykonawcy — podmioty ubiegające się o realizację przedmiotowego zamówienia. W obu sytuacjach podlegają reżimowi prawa zamówień publicznych.
Keywords: zamówienia publiczne; podmioty gminne; zamawiający; wykonawca