O zmieniającej się roli polskich uczelni w obszarze studiów podyplomowych, kursów dokształcających i szkoleń - Wierzbowski, Marek; Grzywacz, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Zróżnicowanie przez ustawodawcę statusu słuchacza studiów podyplomowych (oraz uczestników kursów dokształcających i szkoleń) w stosunku do wynikającego z Prawa o szkolnictwie wyższym statusu studenta i doktoranta spowodowało przekształcenie się w tym pierwszym przypadku pierwotnej więzi administracyjnoprawnej (na linii użytkownik zakładu–zakład administracyjny) w relację cywilnoprawną, opartą na umowie, a nie akcie administracyjnym. Wskutek tego wyłączono możliwość stosowania do słuchaczy studiów podyplomowych przepisów kodeksu postępowania administracyjnego oraz niemożliwa stała się kontrola sądowoadministracyjna ze względu na czysto kontraktową więź, objętą właściwością sądów powszechnych.
Keywords: studia podyplomowe; kursy dokształcające; szkolenia; zakład administracyjny; uczelnia; autonomia