„Ucywilnianie” dotychczasowych stosunków służbowych funkcjonariuszy celnych w związku z reformą administracji celno-skarbowej — w kontekście zasady praworządności - Ura, Elżbieta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Z dniem 1 marca 2017 roku weszły w życie ustawy reformujące system administracji celno-skarbowej. Wprowadziły one nie tylko zmiany w systemie organów i struktury organizacyjnej tej administracji, lecz także istotnie wpłynęły na status prawny funkcjonariuszy istniejącej do tego czasu Służby Celnej. Nie wszystkim funkcjonariuszom zaproponowano dalsze pełnienie służby w nowo utworzonej strukturze administracji celno-skarbowej. Część z nich otrzymała propozycje zatrudnienia na stanowiskach cywilnych, części w ogóle nie zatrudniono. W obu przypadkach nastąpiło wygaśnięcie stosunku służbowego, co w świetle przyjętych rozwiązań ustawowych traktowane jest jak zwolnienie ze służby. Bardzo duża grupa funkcjonariuszy złożyła odwołania do sądów administracyjnych, część z nich — również do sądów powszechnych. Na tle tak sformułowanych przepisów powstaje przede wszystkim pytanie: czy „ucywilnienie” funkcjonariusza Służby Celnej i zmiana jego statusu prawnego wynikająca ze zmiany administracyjnoprawnego stosunku służbowego na stosunek pracy, dokonana przez dyrektora izby administracji skarbowej w ramach powierzonych mu dyskrecjonalnych uprawnień, jest zgodna z zasadą praworządności. Odpowiedź na to pytanie ostatecznie zostanie udzielona przez sądy. W opracowaniu natomiast zostaną przedstawione ogólne spostrzeżenia odnoszące się do istniejącej sytuacji.
Keywords: reforma administracji celno-skarbowej; funkcjonariusz Służby Celnej; prawo do sądu; zwolnienie ze służby