Z zagadnień komparatystyki prawniczej - Supernat, Jerzy (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Komparatystyka prawnicza zawsze była istotna w stanowieniu i stosowaniu prawa, ale w sytuacji kształtowania się ponadpaństwowych przestrzeni prawnych jest niezastąpiona. W tych okolicznościach opracowanie poświęcone jest czterem wybranym zagadnieniom komparatystyki prawniczej: badaniu prawa i badaniu refleksji naukowej o nim, poszukiwaniu podobieństw i różnic, badaniom pragmatycznym w europejskiej przestrzeni administracyjno-prawnej oraz komparatystyce prawniczej nominalnej.
Keywords: komparatystyka; prawo; komparatystyka prawnicza