Skreślenie ucznia z listy uczniów a obowiązek szkolny - Pyter, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Artykuł przedstawia zagadnienie przeniesienia lub relegacji ucznia. Jest to problem złożony. Końcowe rozstrzygnięcie zależy bowiem od wielu czynników. Podstawowymi są: typ szkoły i jej rodzaj, a także wiek ucznia, co z kolei wiąże się z pojęciem obowiązku szkolnego i obowiązku nauki. Mając na względzie, że przeniesienie, a tym bardziej usunięcie ucznia ze szkoły powoduje określone decyzje prawne, warto zapoznawać społeczność szkolną z przesłankami i konsekwencjami tych działań.
Keywords: prawo oświatowe; obowiązek szkolny; obowiązek nauki; skreślenie ucznia; przeniesienie ucznia; postępowanie i decyzja administracyjna