Organizacja oraz finansowanie publicznego radia i telewizji w Republice Federalnej Niemiec - Miemiec, Wiesława; Miemiec, Marcin (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
W Republice Weimarskiej i w III Rzeszy radiofonia była zależna od rządu. Republika Federalna Niemiec stworzyła natomiast system prawny, który zapewnił środkom masowego przekazu niezależność prawną i realną. Na ustrój radiofonii i telewizji wpłynęło orzecznictwo Federalnego Sądu Konstytucyjnego. W skład radiofonii i telewizji publicznej wchodzą nadawcy krajowi i wspólni krajów związkowych, zorganizowani jako zakłady publicznoprawne posiadające osobowość prawną. Zarządzanie nadawcami realizowane jest na podobnych zasadach. Rada radiofonii to organ stanowiący i kontrolny, rada administracyjna oraz intendent to organy wykonawcze. Rada radiofonii krajowej składa się z osób delegowanych przez parlament, rząd krajowy, środowiska i organizacje znaczące politycznie, światopoglądowo i społecznie, według klucza ustawowego. Rada Deutschlandradio, korporacji zrzeszającej ARD, ZDF i nadawców krajowych, składa się z przedstawicieli krajów związkowych, rządu federalnego i organizacji społecznych. Rada radiofonii wybiera większość członków rady administracyjnej, wybiera i odwołuje intendenta, wyraża zgodę na obsadę stanowisk kierowniczych nadawcy, uchwala wytyczne programowe, doradza intendentowi w kształtowaniu programu i w innych podstawowych sprawach, zatwierdza plan gospodarczy, podejmuje uchwałę absolutoryjną. Rada administracyjna wspiera rozwój gospodarczy nadawcy, zawiera umowę o pracę z intendentem, rozstrzyga spory między intendentem a nadawcą, czuwa nad prowadzeniem spraw przez intendenta, kontroluje budżet i zamknięcie roczne sporządzone przez intendenta, publikuje bilans i sprawozdanie roczne, podejmuje rozstrzygnięcia w sprawach umów, jeśli nie jest właściwy intendent. Nad nadawcami sprawowany jest nadzór prawny (przez właściwy rząd lub ministra). Podstawowe znaczenie w zakresie czuwania nad przestrzeganiem prawa odgrywa kontrola wewnętrzna sprawowana przez radę radiofonii. Niemiecka radiofonia i telewizja jest finansowana z danin — początkowo z opłat, a od 1 stycznia 2013 roku ze składek obciążających gospodarstwa domowe. W publicznej radiofonii i telewizji funkcjonuje wyrównanie finansowe. Taki system finansowania zapewnia mediom publicznym niezależność oraz realizację ich ustawowych zadań, w szczególności spełnianie misji publicznej.
Keywords: radiofonia; telewizja; misja publiczna; umowa państwowa; zakład publicznoprawny; rada radiofonii; rada administracyjna; intendent; opłata; składka