Akty instrumentalizacji prawa i ich granice - Gromski, Włodzimierz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Celem artykułu jest analiza pojmowania prawa jako instrumentu używanego do osiągania różnych celów. Prowadzi ona do rozróżnienia między instrumentalnym charakterem (instrumentalnością) prawa a jego instrumentalizacją (aktami instrumentalizacji). Charakterystyka aktów instrumentalizacji prawa pozwala ustalić ich granice. Jedną z takich granic może być autonomia prawa pojmowana jako funkcja kultury prawnej.
Keywords: instrumentalność prawa; instrumentalizacja prawa; oceny prawa; kultura prawna; autonomia prawa