Związek między zasadą równości a zasadą sprawiedliwości społecznej w polskiej Konstytucji i orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego. Próba spojrzenia ogólnego - Blicharz, Jolanta (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Wskazanie na sprawiedliwość jako powinność określonych działań względem innych podmiotów z punktu widzenia równości wynika z tego, iż przez urzeczywistnianie jej zasad realizuje się moralny imperatyw solidarności z osobami gorzej sytuowanymi, zwłaszcza z powodów przez nie niezawinionych. Z tego wynika zarazem wniosek, że zasada równości wobec prawa nie tylko koryguje, lecz także konkretyzuje ogólniejszą zasadę sprawiedliwości społecznej.
Keywords: zasada równości w prawie; zasada równości wobec prawa; zasada sprawiedliwości; Trybunał Konstytucyjny; orzecznictwo Trybunału Konstytucyjnego