Domniemanie prawidłowości milczącego załatwienia sprawy - Adamiak, Barbara (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Milczące załatwienie sprawy wchodzi do obrotu prawnego w dniu następnym po dniu, w którym upływa termin przewidziany do wydania decyzji lub postanowienia kończącego postępowanie w sprawie albo wniesienia sprzeciwu (art. 122c § 1 k.p.a.). Milczące załatwienie sprawy nabywa przymiotu ostatecznego załatwienia sprawy. Zgodnie z art. 122g in fine k.p.a.: „Przyjmuje się, że skutek wydania decyzji ostatecznej powstał w terminie czternastu dni od dnia upływu terminu, o którym mowa w art. 122c § 1”.Milczące załatwienie sprawy obowiązuje w obrocie prawnym, wiążąc zarówno organ administracji publicznej, jak i stronę (strony). Milczące załatwienie sprawy korzysta z ochrony trwałości, obowiązując w obrocie prawnym jako rozstrzygnięcie sprawy zgodne z przepisami prawa. Podważenie trwałości milczącego załatwienia sprawy może nastąpić przez obalenie domniemania prawidłowości na podstawie przepisów prawa w trybach przewidzianych dla weryfikacji decyzji i w wyniku kontroli wykonania decyzji mających zastosowanie do milczącego załatwienia sprawy (art. 122g k.p.a.).
Keywords: milczące załatwienie sprawy; domniemanie prawidłowości; trwałość; granice trwałości; tryby weryfi kacji